Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

Despre Tudor Octavian se spune ca scrie texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei. Finețea observației și meșteșugul scrisului si-au dat mana si fac textele semnate „Tudor Octavian” sa fie citite cu nesat de peste 50 de ani. Asa s-a intamplat si pe 18 ianuarie, la Galeria Alexandra’s, unde a avut loc o dubla lansare de carte. Cele cateva zeci de exemplare din „Pictori ocoliti de noroc – Tablouri care si-au uitat autorii” si „Manualul colectionarului de arta in Romania” s-au dovedit a fi insuficiente pentru obisnuitii Galeriei.

Am primit si noi, doua carti, cu dedicatii pentru care-i multumim din suflet Maestrului Tudor Octavian.

… si le consideram cu atat mai valoroase cu cat in ele apar trei picturi din portofoliul Galeriei Alexandra’s.

Cine este Tudor Octavian?

Născut la Brăila – cartier Brăiliţa, în 12 decembrie 1939. Absolvent al liceului Militar „Ştefan cel Mare”- Iaşi, prima promoţie 1953 – 1956. Următorii doi ani elev la Şcoala tehnică de ofiţeri de aviaţie, secţia radiofonie de bord, Mediaş, şi alţi doi muncitor necalificat într-o fabrică PAL (plăci aglomerate de lemn). Studii de arhitectură (STACO), proiectant de arhitectură la DSAPC Galaţi , student la zi la Facultatea de filologie, Universitatea Bucureşti, absolvent 1969. Din anul doi de facultate, angajat cu carte de muncă şi dispensă de frecvenţă la revistele Viaţa Studenţească şi Amfiteatru, ca reporter şi şef de secţie reportaj-anchete. Din 1967, lucreaza continuu în presă la Flacăra, România liberă, Naţional şi Jurnalul Naţional, iar din 2005 şi în condiţia de comentator TV. După 1990, a susţinut la publicaţiile amintite o rubrică zilnică de pamflet social vreme de douăzeci de ani, fapt care l-a făcut pe medicul sau cardiolog să spună că în alte ţări asta se tratează.  Autor al mai multor volume de proză literară şi cărţi de artă la editurile Eminescu, Meridiane, Noi Media Print, Monitorul Oficial, Paralela 45, Curtea Veche, Pro Editură şi Tipografie. Specializare în arta olandeză a secolului al XV-lea cu o certificare article şi carte. În presa sportivă, o rubrică săptămînală pe durata a două decenii la gazetele lui Ovidiu Ioaniţoaia.

Cele doua carti scrise de Tudor Octavian, „Pictori ocoliti de noroc – Tablouri care si-au uitat autorii” (pret 100 lei) si „Manualul colectionarului de arta in Romania” (pret 100 lei) nu se gasesc in librarii dar se pot cumpara de la Galeria Alexandra’s.