Select Page
Menu
Close

In perioada 12 – 22 mai Galeria Alexandra’s organizeaza impreuna cu „CASA OCTAVIAN” din Sucevita, Tabara Internationala de pictura „Lacrimi de Bucovina”, eveniment desfasurat sub egida UNESCO Romania. Participa artisti din Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Belarus, China, Korea de Sud si Romania.
Evenimentul se bucura de sprijinul Muzeului Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț” din Rădăuți, al Primariei Municipiului Radauti ,al Consulatului Romaniei la Cernauti precum si de prezenta permanenta a profesorului Dr. Daniel Hrenciuc unul dintre istoricii de marca a Bucovinei. La sfarsitul taberei, pe data de 21 mai ora 12.00 va avea loc la Galeria de Arta a municipiului Radauti, expozitia de final a evenimentului, in prezenta atat a pictorilor participanti cat si a unor personalitati culturale si sociale locale.
„Lacrimi de Bucovina”, un proiect dedicat istoriei si traditiei Bucovinei, zona din Nordul Romaniei, loc incarcat de multe incercari de necaz si bucurie, a debutat pe 28 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Romania Mare, la Bucuresti in galeria noastra. A fost un eveniment deosebit, incarcat cu multa emotie, unde s-au expus si produs artisti (pictori, sculptori, ceramisti, poeti, actori, muzicieni) din ambele parti ale Bucovinei istorice ( https://alexandras.tv/…).
Cea de-a doua editie se vrea o continuare a uniunii artistice internationale, a convietuirii interetnice, atat de familiara acestei zone binecuvantate.
Bucovina Istorică reprezintă partea de Nord-Vest a Moldovei, parte a Imperiului Habsburgic/Austro-Ungar (1867), colonizată cu importante grupuri etnice. Bucovina Istorică a devenit în urma politicii austriece, un teritoriu model, renumit prin înțelegerea și toleranța interetnică. Ducatul Bucovinei a avut capitala la Cernăuți, orașul fiind supranumit Mica Veneție, aici fiind sediul dietei și a altor instituții. Numeroase personalități au trăit si sau afirmat în capitala Bucovinei (Mihai Eminescu, Paul Celan, Gregor von Rezzori, etc). Bucovina Istorică a avut un destin aparte:1918-1940; 1941-1944 parte a Regatului Român, 1941-1990, partea de Nord fiind alipită la URSS, iar Sudul (80% din județul Suceava/României. Actualmente este împărțită în Nordul Bucovinei, Regiunea Cernăuți, Ucraina si Sudul Bucovinei, România.
Bucovina a fost consacrată drept un spațiu al armoniei interetnice și interconfesionale. Este cunoscută drept Mica Europă și Europa în miniatură, pentru că au coexistat 14 grupuri etnice (români, ucraineni, germani, evrei, poloni, etc.) într-o deplină înțelegere. Fiecare grup etnic și-a cultivat identitatea prin școli, presă, biserică, diverse asociații/organizații. Din conviețuirea interetnică s-a născut un spirit aparte, bazat pe toleranță și susținerea reciprocă, fapt care a impus Bucovina drept o punte înspre Orient și Occident.