1936. România își revenise cu greu după Marea Criză din 1929, iar 90% din populație se zbătea în sărăcie. Salariul mediu era de circa 1600 de lei, iar cele mai mari salarii erau de 2300 de lei, in industria petroliera. Ca sa intelegeti valoarea exacta a muncii romanilor din acea perioada, va spunem si cursul dolarului: 138 de lei pentru un dolar. Cu alte cuvinte, strabunicii tai castigau lunar intre 10 si 17 dolari. În încercarea de a stopa inflația, BNR fixase prețul aurului la 153.333 lei /kilogramul. Altfel spus, gramul de aur costa 153 de lei. Un dolar si ceva, nu ca acum, cand costa 50 de dolari. Si, oricum, nu aurul era însă ce-și doreau românii, care si cand il aveau, preferau să-l vândă ca să-și cumpere cele necesare traiului, tot mai scumpe de la o zi la alta.
Un kilogram de zahăr costa 3.200 de lei, cat un litru de ulei. O pâine de un kilogram se vindea cu 3.600 de lei, iar un kilogram de carne cu 2.600 de lei. Orezul costa 5.000 de lei kilogramul, cartofii – 4.100, laptele se vindea cu 2.300 de lei litrul, iar untul cu 3.700 de lei kilogramul, la egalitate cu litrul de țuică, dar mai ieftin decât litrul de bere, care costă 4.600 de lei.
Erau însă, oameni care câștigau bine. Care aveau 5.300 de lei de dat pe un sacou, 4.000 de lei pe o pălărie, 5.000 de lei pe o cămașă și 4.300 de lei pe o pereche de ghete „de domn”. Iar dacă aveai banii pentru o asemenea ținută nu puteai să nu investești un pic și în igiena și aspectul plăcut. Mai exact, în produse de toaletă și de cosmetică. Iar acestea nu erau deloc ieftine. O banală pastă de dinți te lăsa fără 250 de lei, o crema de corp costa și 500 de lei, iar un parfum putea costa și 800 de lei. Prețul depindea, la fel ca și azi, de brandul din spatele produsului și vei fi surprins să descoperi că străbunicii tăi auziseră de Burjois, Coty, Colgate, Nivea, Palmolive.
Galeria Alexandra’s te invita intr-o incursiune interesanta si amuzanta in istoria costurilor „cu frumusetea”. Pe simeze vor sta cateva zeci de documente fiscale interbelice originale. Facturile, nir-urile, avizele si cec-urile interbelice iti vor permite sa afli cat cheltuiau strabunicii tai pe produse de igiena si de cosmetica. Documentele expuse includ preturi la peste o suta de produse, de la carlige de mustati si prezervative pana la parfumuri, lotiuni de corp, pudre si creme. Nu in ultimul rand, vei putea vedea cat de frumoase erau aceste documente in perioada interbelica, doldora de gravuri si de desene incredibil de complicate.
Expozitia se deschide vineri, 11 octombrie, ora 19.00, in cadrul programului Noaptea Alba a Galeriilor, la sediul Galeriei Alexandra’s, in str. Piata Amzei nr. 5.
Cateva preturi la produse de igiena si cosmetica in Romania interbelica (anii 30)
Bourjois Puodre (pudra) 210 lei
Colgate (sapun de dinti) 190 lei
Matador (bureti de sutien) 39 lei
Nivea (apa de gura) 38 lei
Olla (prezervative, set de 10) 24 lei
Palmolive (sapun) 192 lei
Galeria Alexandra’s este cea mai activa organizatie de arta din Bucuresti, organizand anual peste 50 de evenimente (ROCAT, Arta de 5 Stele, Health&Art) si sprijinind, anual, peste 100 de artisti care participa gratuit la tabere de creatie. Lucrarile artistilor Galeriei pot fi achizitionate de pe https://alexandra-s.com/magazin/
Strabunicii este o colectie de carti de istorie entry-level, menita sa arate contemporanilor cat de creativi si de destepti erau strabunicii lor. Seria Strabunicii contine patru titluri ce pot fi achizitionate de pe https://bogdanstoica.ro/shop