Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

In seara zilei de 5 octombrie, ca un nobil preambul, pentru care ne-am simtit onorati, al evenimentului Noaptea Galeriilor, am invitat iubitorii de arta la sediul Galeriei Alexandra’s, din strada Piata Amzei nr. 5, la o expozitie de arta cum niciodata nu s-a mai organizat, in Romania: cea a familiei Craciun. 

 

  

Eugen Crãciun este de mult o importanta voce singularã în arta plastica romaneasca. Nascut in 1922 la Piatra Neamţ, devine student al Academiei de Arte Frumoase Iaşi, la clasa profesorului Corneliu Baba, apoi studiaza la Bucureşti, cu Alexandru Ciucurencu şi Octav Angheluţă. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, face desene şi reproduceri pentru ziare şi reviste, ilustrează cărţi, cu expozitii personale in Romania si Elvetia si cu lucrari la expoziţii colective din peste 20 de tari. Lucrări semnate Eugen Craciun se afla în colecţii de stat şi particulare din România, Anglia, Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Spania, Suedia, S.U.A. si s-au vandut la licitatii desfasurate la Bonn (1998), Paris (2002), Bucureşti (2002).

Citeste mai multe despre Eugen Craciun AICI (link).

 

 

Michaela Nica Crăciun este pictor, grafician și tapiser. Este născută la Ploiești, 19 octombrie 1934. A absolvit Institutul de artă “Nicolae Grigorescu” din București (actuala Universitate Naționala de Artă) în 1958, la secția pictură. Este coautoare împreună cu Daniel Crăciun a albumului monografic “Eugen Crăciun – o noua direcție în arta modernă românească” (două volume). Lucrări semnate de ea se află în colecții publice și muzee din România și în colecții private din țară și din străinătate. Prezentă cu vânzări în licitații din România (Alis, Artmark, GOldart, Monavissa, Grimberg) sau Franța (Paris).

Citeste mai multe despre Michaela Nica Craciun AICI (link).

 

 

Fiul sau, Daniel Craciun, elev a profesorului Teodor Moraru de la Academia de Arte „LUCEAFÃRUL”, are deja o maturitate care i-a permis sã priveascã realitatea cu ochiul ratiunii, si care i-a dat putinta sã încerce sã redea frãmântãrile sociale ale epocii sale la care nu este doar un simplu spectator ci implicit în miezul lor, în resorturile lor, în mecanismul care nu arareori distruge, calcã în picioare, idealuri, valori. Titlurile lucrarilor sale vorbesc de la sine: „Lupta cu viata”, „Dezumanizarea”, „Depersonalizare – robotizare”… Asadar, artistul nu numai cã-si clameazã protestul fatã de o lume de „monstri”, însã se întreabã cum, cu ce sã ne opunem acestei ofensive antiumane. Dã chiar solutii – întoarcerea spre origini „arhetipale”, initiatice, fie cã acestea sunt Edenul pierdut, fie cã sunt întruchipate de Iisus Mântuitorul, care se aflã pretutindeni. Nu exclude nici refugiul în tãrâmul unde esti eliberat definitiv de suferintã, în Nirvana budistã, la care ajungi prin contemplatie si ascezã.

Citeste mai multe despre Daniel Craciun AICI (link).

 

Galeria Alexandra’s si AQUA Carpatica au fost, speram, o gazda primitoare, mai ales ca simezele Galeriei au fost accesibile publicului pana tarziu, in noapte. Vezi fotografiile de la eveniment AICI