Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

Marti, 27 martie, la Galeria Alexandra’s s-au sarbatorit cei o suta de ani trecuti de la unirea Basarabiei cu Romania printr-o expozitie de pictura sustinuta de Iurie Matei, Valeriu Jabinschi, Ion Jabinschi si Marina Grosu Vasile, toti din Republica Moldova. Seara a fost onorata de prezenta publicistului Tudor Octavian si animata de minirecitalul sustinut de Andrei Paunescu, fiul regretatului Adrian Paunescu si continuator al Cenaclului Flacara.

Pe simezele Galeriei Alexandra’s sunt acum expuse lucrari semnate de mai multi artisti de top din Republica Moldova, in frunte cu Iurie Matei.

 

Valeriu Jabinschi este absolvent al Academia di Belle Arte di Brera din Italia. si profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chisinau. Are peste 15 expozitii personale la activ si lucrari in colectii private din mai multe tari. Vezi cateva lucrari si alte informatii despre Valeriu Jabinschi AICI.

Ion Jabinschi este Lector universitar si prodecan la Facultatea „Arte Plastice, Decorative și Design” din Chișinău. A contribuit la pictura din Catedrala „Nașterea Maicii Domnului” din Orhei, Republica Moldova; si este doctorand, școala doctorală „Științe ale educației”, Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă”, din Chișinău. Picteaza si expune din 1999. Vezi cateva lucrari si alte informatii despre Ion Jabinschi AICI.

Nascuta in 1984, Marina Grosu Vasile, cunoscuta mediilor artistice dupa semnatura GroMVas, a absolvit Școala de Artă din orasul Grigoriopol si s-a specializat in pictura de sevalet Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Vezi cateva lucrari si alte informatii despre GroMVas AICI.

Vasile Burdila este un tanar ceramist, coordonator al atelierului de ceramică de la StudentFest 2017, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, absolvent al Academiei de Arte Plastice, specialitatea Ceramica Decorativă., cu expozitii la Bucuresti, Iasi, si Veneția. Vezi cateva lucrari si alte informatii despre Vasile Burdila AICI.

Nu putem sa nu amintim cate ceva despre cel mai renumit pictor contemporan de peste Prut. Iurie Matei este un artist plastic de talie internaţională, caruia ii place cel mai mult sa picteze oameni.  “Sunt tablouri la care am muncit foarte mult, la altele îmi sunt dragi personajele, de exemplu în cele în care am pictat-o pe mama sau Amintiri din copilărie – un tablou foarte simplu, la care țin. Eu creez tablouri care să intre în memoria colectivă. În 95 la sută din tablourile mele sunt oamenii. Îndeosebi cei de care mă leagă anumite sentimente de prietenie, de dragoste fiindcă atunci devin mai sincer, mai credibil. Noi, artiştii plastici, avem prioritate, pentru că opera noastră nu trebuie tradusă. Noi putem să o vindem sau să o exportăm în orice ţară a lumii”. În 1999 a lansat premiile „Iurie Matei” pentru literatură, arte plastice, muzică, teatru, film, mecenat şi management în artă, iar în 2010 i s-a conferit titlul onorific de „Artist al poporului”. A avut numeroase expoziţii personale în România, Olanda, Franţa, Italia, sau Ucraina.  Tablourile pictate de acest maestru al penelului costa cat un Porsche sau un BMW, a avut zeci de expozitii nationale si internationale, iar lucrarile sale au ajuns in colectii private din intreaga lume.

La eveniment au mai participat oameni de cultura, oameni de afaceri din Republica Moldova, critici de arta si jurnalisti.

Fotografiile de la eveniment sunt AICI.