Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

Pandele (Pan) Ioanid (1878 – 1956) – “Vânzătorul de pensule”

1.620,00 

3 luni
6 luni
9 luni
12 luni

Toate lucrările vândute de Galeria Alexandra’s ajung la client însoțite de certificat de autenticitate. Puteți cumpăra această lucrare și în rate, astfel încât va invităm să folosiți simulatorul alăturat. Pentru orice alte informații va stăm la dispoziție la office@alexandra-s.com.

Pan Ioanid este personalitatea cea mai cunoscuta dintr-o familie de pictori care isi are obarsia la Varna. Iconari si zugravi de biserici ajung, la a treia generatie, pictori de sevalet, expozanti ai Tinerimii Artistice si ai Saloanelor oficiale bucurestene. Pan (Pandele), cunoscut mai ales prin productia de scene folclorice, este un artist inegal, capabil de pastise grigoresciene, dar si de compozitii originale in stil neoimpresionist. Acesta este si cazul lucrarii de fata, un splendid peisaj marin infatisand o plaja de la malul Marii Negre. Peisajul monumental, construit clasic, este pictat cu verva, penelul inregistrand sprinten masivitatea falezei, valurile lenes inspumate, imensitatea cerului si vesela adunare a vilegiaturistilor risipiti printre corturi improvizate pe nisipul plajei. Totul se petrece in lumina puternica si egala a miezului de zi, lumina ce mananca din contururi, lumina ce pune in evidenta maiestria deosebita si atat de putin cunoscuta a pictorului.

Dinastia Ioanid a fost o familie de pictori care si-a spus cuvantul aproape 150 de ani si a fost cel mai popular exponent al picturii romanesti, detinatoarea unui atelier de pictura celebru pe Calea Mosilor din Bucuresti. 

“Eu, Pan Ioanid, fiul lui Gheorghe Ioanid, pictor, nepotul lui Pericle Ioanid, pictor, nepotul lui Gheorghe Stoinescu, pictor din Pitesti, care a avut doi feciori: Ghita si Nicu Stoinescu, pictori, iar eu am avut: un frate, Ionel Ioanid, pictor, o sora, Constanta, pictor, si pe copiii mei, Costin si Lucia, pictori, care cred ca ma vor razbuna pe soarta ce m-a oprit din calea ce mi se deschisese atat de larga si luminoasa …”

Categorie: Etichete: , , , , , , , ,