Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

Sculptura „muza adormita”, de Constantin Brancusi, s-a vandut intr-o licitatie organizata de Casa Christie’s. Considerata reprezentativa pentru opera artistului roman, si estimata la 25-30 de milioane de dolari, lucrarea s-a vandut cu o suma aproape dubla, in doar doua minute, dupa ce cinci colectionari au licitat pentru ea. Pretul final: 57.3 milioane de dolari, un record pentru o lucrare Brancusi. 

Statueta e confectionata din bronz, a fost facuta in 1913, dupa originalul din marmura, realizat de Brancusi in 1910. In perioada aceea, Brancusi a realizat cateva variante de Muza Adormita. Fara sa fie interesat de detaliile fetei, Brancusi a incercat sa exprime sensibilitatea figurii prin forma ovoidala, el considerand oul, forma-mama a capului uman. Brancusi va inaugura astfel seria capetelor de copii culcate pe dreapta, inceputul acelei etape care il va duce treptat spre desavarsitele forme ovoidale.

Pe 15 mai 2018, la aproape un an distanta, va avea loc o noua licitatie dedicata lui Brancusi. Sculptura „La Jeune fille sophistiquee / Portrait de Nancy Cunard”, evaluata la 70 de milioane de dolari, va fi scoasa la Licitaţia de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Christie’s la New York. Sculptura a fost cumparata direct de la Brancusi, cu 5.000 de dolari, in 1955, de catre sotii Elizabeth şi Frederick Stafford, din New Orleans, SUA. Acum este sscoasă la licitaţie de catre copiii cuplului. Potrivit lor, sculptura a fost cumpărată ca un cadou pentru a 28-a aniversare a lui Elizabeth si a făcut parte dintr-o colecţie de obiecte de artă pe care soţii Stafford au împrumutat-o, în 1978, Metropolitan Museum of Art din New York, pentru 40 de ani. Lucrarea a fost inspirată de Nancy Cunard. Deşi numele ei este aproape uitat, Nancy Cunard a fost un simbol al anilor ’20. A fost scriitoare engleză, redactoare şi fondator de editură, militantă politic, anarhistă şi poetă. Mare colecţionară de artă africană, a fost muza multor scriitori şi artişti din anii ’20 şi ’30, printre care Wyndham Lewis, Aldous Huxley, Tristan Tzara, Ezra Pound şi Louis Aragon, care i-au fost şi amanţi, dar şi Ernest Hemingway, James Joyce, Constantin Brâncuşi, Langston Hughes, Man Ray şi William Carlos Williams. A scris versuri, pe care i le-a publicat chiar Virginia Woolf. Ulterior, s-a convertit la comunism.

Sculptura a fost realizată în 1932, are o înălţime de aproximativ 79 de centimetri, este lucrată în aramă si reprezintă capul unei femei cu părul strâns într-o coadă de cal. Daca licitatia va merge bine, se va dobori recordul Brancusi, stabilit anul trecut, cand lucrarea din bronz „La muse endormie” s-a vandut cu suma de 57,4 milioane de dolari.

Uite cum arata „La Jeune fille sophistiquee / Portrait de Nancy Cunard”:

  

Va reamintim si ca statul roman a esuat in incercarea de a achizitiona lucrarea ”Cuminţenia pământului”, realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, care apartine doar patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. ”Cuminţenia pământului”, “Sărutul” și “Rugăciunea” marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. În prezent, ”Cuminţenia pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe www.facebook.com/galeria.alexandras