Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

In preajma centenarului Marii Uniri, Galeria Alexandra’s si-a propus promovarea acelor romani care si-au pus amprenta pe istoria artei universale. Seria de evenimente ROCAT, desfasurate lunar la Galerie, este insotita, aici, pe blog, si de o serie de povesti cu romani al caror nume nu-l cunoastem, din pacate, atat de bine cat ar trebui. Astazi, va invitam sa cititi despre un sas născut la Brașov care a devenit, la inceputul anilor 1900, o revelatie mondiala si maestru spiritual pentru nume grele actuale ale filozofiei, ca Hermann Hesse și Martin Heidegger. Figură charismatică, a atras publicul in jurul sau ca un magnet dar si-a si creat dusmani, astfel ca a fost interzis, incarcerat, condamnat la moarte si ulterior eliberat. Se numea Gustav Gräser si este considerat intemeietorul curentului de gandire din care s-au desprins ulterior ecologiștii, pacifiștii si hipioții.

Desi a fost poet, pictor si sculptor, Gusto Graser este, oficial, incadrat de istorici la “filosofi pacifisti naturaliști” sau, asa cum isi spunea chiar el, “cel care tolera toate religiile, însă nu credea în nici o biserică.” Născut in 1879, la Brașov, devine o celebritate in 1896, cand o sculptură de-a sa câștigă medalia de aur la Expoziția Mondială de la Budapesta. Incepe studiile de artă la Viena apoi se intoarce acasa si picteaza “Puterea iubirii”, o pictură despre forța iubirii, în care își exprimă dezacordul față de lumea industrializată care se autodistruge.

In 1900 ajunge in Ascona, Elveția, unde contribuie la nașterea primei comunitati hippy a lumii. “Colonia cooperativă vegetariană Monte Verita” a atras ulterior scriitori, pictori, psihanaliști care se declarau “tolerantly intolerable“. “Colonistii” experimentau nuditatea, dieta vegetariană, meditația, arta. Rand pe rand, Monte Verita atrage persoane ca scriitorul Hermann Hesse, actrita Isadora Duncan, pictorul Kadinsky, psihanalistul Carl Jung. Intre timp, brasoveanul a parasit colonia, dezgustat de “direcția comercială și turistică spre care se orienta colonia”, așa că s-a mutat într-o grotă. Sase ani mai tarziu, revine in Germania si incepe sa traiasca din vanzarea propriilor poezii, pe strada. Incepe si sa fie arestat periodic, datorita parerilor sale politice. In 1915 este expulzat în Austria, unde este condamnat la moarte, sub acuzația de instigator și contestatar, dar eliberat dupa ce în apărarea sa sar mai multe mari personalități, inclusiv scriitorul Thomas Mann. In 1927 il gasim la Berlin, unde lucrează la “Muzeul Anti-Război” si continua sa tipareasca manifeste pacifiste. In 1933 ajunge într-un lagăr de concentrare, este eliberat si i se interzice să mai scrie. In 1940 se retrage în secret la München, trăind ascuns în podurile unor prieteni, unde continuă să scrie. Scapa de bombardamentele aliatilor din 1945 si devine celebru dupa arunca fly-ere cu poeziile lui din balconul Primăriei din München. Moare in 1958, dar zece ani mai tarziu, este readus în conștiința publica și devine simbolul mișcărilor Flower Power. Hipiotii anilor 60 aratau exact cum arata Gusto Grasser in 1900…

In prezent, poeziile lui Gusto Graser sunt detinute de Biblioteca din München și de arhivele Monte Verità. Nu exista traduceri in limba română dupa opera sa. Pictura este expusă si azi, sub numele “Der Liebe Macht“, în Muzeul Casa Anatta, de pe celebrul Monte Verità. Nu exista informatii despre soarta sculpturii cu care Gusto Grasser a castigat acel premiu in 1896.

surse: webcultura.ropovestisasesti.com