Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

Paradoxal, Mariei i-au placut intotdeauna palariile, dar nu a avut decat una, pana sa se apuce sa le confectioneze chiar ea. „Era foarte simpla. Nu voiam sa se asemene cu nimic din ce vedeam pe strada. Mereu mi-a placut sa fiu pe drumul meu. Asa si cu palariile, cand am invatat sa le fac, mi-am zis ca nu o sa creez niciodata doua palarii la fel. Fiecare palarie sa reprezinte purtatorul, sa aiba o poveste, cu stil si suflet”.

Maria a inceput sa faca palarii acum doi ani. Cand si-a dat seama ca nimic nu i-a placut la fel de mult ca facutul palariilor, a renuntat la jobul de asistentă într-un cabinet stomatologic. Nu se considera designer, ci palarier. „Nu schitez nimic pe foaie inainte sa ma apuc de treaba. Stau de vorba cu omul, ii ascult povestea si dupa ce imi pornesc aburul, ma apuc de treaba. Inspiratia imi vine treptat, iar pana acum fiecare palarie a primit felicitari”.

Maria Palaria este unul dintre romanii care au facut ca pălăriile sa ajunga pe lista celor mai purtate accesorii. Dacă în trecut pălăria indica un anumit statut social, în zilele noastre spune multe despre personalitatea celui care o poartă, în funcție de model. Acum, pălăriile sunt un accesoriu statement, sunt mai mult decât un palton, sunt un accesoriu pe care îl foloseşti să comunici şi să comunci o idee.

Pentru a face o pălărie, este nevoie de două, trei zile. În prima zi, se apretează fetrul dacă este nevoie și se trage pe calapod la măsura circumferinței capului clientului, după care se lasă la uscat peste noapte. A doua zi, se scoate pălăria uscată de pe calapod, se calcă, se coase, i se dă forma calotei și a borului după care se accesorizează și se umblă la ultimele detalii.

„De regulă ascult povestea fiecăruia, de aici pleacă și inspirația. Mi-am dorit de la început ca pălăriile mele să fie o reflexie din sufletul omului care o poartă și așa a și rămas și o să rămână, acesta fiind unul din motivele pentru care nu fac niciodată două pălării la fel, pentru că niciun suflet nu seamănă cu celălalt. La un moment dat, unui chitarist i-am aplicat pe pălărie, pe lângă alte detalii și câteva corzi dintr-o chitară mai veche. A rămas plăcut impresionat, îmi spune și acum cât de mult îi place pălăria și cât de mult o poartă”.

 

Referinte: facebook.com/mariapalariaa/