Avantajele ratelor fără dobândă sunt bine-cunoscute: marfa cumpărată nu se scumpește în timpul plății, efortul financiar pe care-l faci este stabil și nu pune presiune pe portofelul tău, plus că îți poți reduce numărul de rate și poți plăți anticipat contravaloarea cumpărăturilor, fără costuri suplimentare. Singurul astfel de sistem de vânzări din domeniul artei funcționează cu succes la Galeria Alexandra’s.
„A fost o idee venită de la un obișnuit al Galeriei. Ne uitam împreună la un tablou și mi-a spus: „L-aș cumpăra, dar am convenit cu soția că ne mutăm la casă vara asta, și mai am ceva cheltuieli cu finisajele. Poți să mi-l rezervi și să ți-l achit așa, treptat, până la Crăciun?”. Îl știam bine pe acel om, așa că în loc să-i rezerv tabloul mi-a făcut o reală plăcere să-l văd plecând, fericit, acasă, cu pictura sa preferată. Ulterior, discutând cu contabilul și cu juristul Galeriei, am creat un mecanism oficial de acest fel”, spune Alexandra Bucur, owner & managing director al Galeriei Alexandra’s.
De la debutul său, în noiembrie 2017, Galeria Alexandra’s a vândut în rate cateva zeci de tablouri și bijuterii. Mare parte au fost cumpărate de clienți mai vechi ai Galeriei. „Ni s-a părut corect să prezentăm programul Artă în Rate mai întâi oamenilor cu care ne știam, care ne mai vizitaseră și mai cumpăraseră de la noi, ca mecanism de fidelizare. Le-am spus la ce ne-am gândit, ei ne-au adresat diverse întrebări, extrem de folositoare, a fost ca un focus-grup, și în urmă acestor discuțîi am redactat termenii și condițiile actuale. Acum avem o formă oficială pe care o prezentăm celor ce ne vizitează, mai ales la vernisaje și alte evenimente ale Galeriei”, explică Ovidiu Obreja, coordonatorul programului Artă în Rate al Galeriei Alexandra’s.
Ce fel de artă cumpără românii în rate?
„Aproape 90% din ce vindem noi sunt lucrări de artă plastică, așa că e cumva normal ca și ponderea dominantă din vânzările în rate să fie deținută de tablouri. Am vândut, însă, și bijuterii și obiecte decorative vechi”, spune Alexandra Bucur. Cel mai recent client a cumpărat două tablouri, în valoare de 2.800 de euro, pentru care plătește, lunar, în jur de 230 de euro.
Ce fel de oameni cumpără artă în rate?
„Nu putem vorbi despre niște demografice anume, când vorbim de cliențîi noștri. Am vândut tablouri în rate și unor oameni care tocmai își renovasera locuința și erau cu economiile epuizate, dar și unor oameni care au putut face astfel daruri sofisticate fără să-și golească cardul. Programul e foarte atractiv, dacă te gândești că nu ai de plătit nici o dobândă, nici un comision, în contractele noastre nu există sume ascunse în rânduri scrise cu litere mici”, mai explică Ovidiu Obreja.
Exemple
Conform Catalogului Expoziției Permanente, al Galeriei Alexandra’s, un tablou din secolul 17, semnat de Pierre Mignard, care costă 4.500 de euro, poate fi cumpărat în 12 rate lunare de doar 375 de euro. „Bucureștiul este plin de oameni care cheltuiesc suma asta, lunar, doar pe ce consumă în restaurante sau care au facturi telefonice similare ca valoare, așa că nu ne e deloc greu să vindem astfel de piese”. Cu aceeași rată lunară poți cumpăra de la Galeria Alexandra’s două picturi de Florentin Vesa, trei lucrări de Marfred Jurgens, patru tablouri semnate Eugen Raportoru sau chiar 8-10 lucrări semnate de pictori contemporani aflăți la început de drum.
De ce să dai atâția bani pe o pictură când in magazine e plin de printuri pe canvas, foarte ieftine?
„E o întrebare legitimă. Dacă îți place o pictură, poți să îi cauți o reproducere bună pe net, pe care o printezi pe pânză, o inrămezi și vei avea ceva foarte frumos pe perete, pe care nu ai dat cel mult o mie de lei. Sunt, însă, o mie de lei aruncați pe geam. La revanzare, vei lua maxim 100 de lei pe acel print, pentru că vei concura cu printurile disponibile în magazinele de bricolaj. O pictură autentică, însă, nu doar că înnobilează o locuința, ci este și o investiție financiară. De când s-a reglementat comerțul cu artă, valoarea tablourilor de autor crește neîncetat, indiferent dacă e criză, război sau inflație. Altfel spus, dacă dai 1.000 de euro pe o pictură de autor cu certificat de autenticitate și factură, vei putea lua pe ea, oricând, cel puțin1001 euro”, explică Ovidiu Obreja.
Cum cumperi în rate de la Galeria Alexandra’s?
Fără intermediari financiar-bancari, fără dobândă. Dacă îți dorești unul sau mai multe tablouri dar consideri că ai alte priorități financiare în acest moment, află că poți cumpăra picturile din portofoliul Galeriei Alexandra’s și în rate. Singurele condiții sunt:
- să accepți semnarea unui contract de punere în posesie a tablourilor, urmând să primeșți actele de proprietate asupra lor la plata ultimei rate;
- să achiziționezi tablouri în valoare de maxim 5.000 de euro;
- plata să se facă în maxim 12 rate, câte una în fiecare lună
Detalii despre programul Artă în Rate poți obține telefonic, la 0751144577. Dacă te interesează cât costă tablourile Galeriei, cere o copie a Catalogului Expoziției Permanente, scriind un email la office@alexandra-s.com.