Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

Născut în data de 22 septembrie 1888. În 1908, cu ajutorul unui unchi, ajunge în București, pentru a ocupa postul de laborant la Institutului condus de doctorul Ioan Cantacuzino. Doctorul ii ofera, în afara slujbei, o cameră la subsolul clădirii Institutului si il prezinta pictorului Arthur Verona. Acesta l-a îndrumat pentru o perioadă de trei ani, ajutându-l să-și dezvolte talentul nativ. În 1913-1914, tot prin intermediul lui Cantacuzino, Dumitru Ghiață a primit o bursă la Paris, unde a urmat cursurile Academiei Ranson și Academiei Delecluze. Aici s-a familiarizat cu tehnicile post-impresioniste, pe care le va asimila într-o manieră personală în lucrările sale: naturi moarte, peisaje și compoziții în culori sobre, cu influențe din arta populară. În 1927, Dumitru Ghiață se căsătorește cu Aurelia si începe construirea unei locuințe pe strada Clunet, în cartierul Cotroceni, avand la etaj un imens atelier, cu peretele dinspre nord aproape în întregime din sticlă, pentru a permite o cât mai buna iluminare. Printre oaspeții obișnuiți ai soților Ghiață se număra Dimitrie Gusti, Dr. Ioan Cantacuzino, Victor Ion Popa, Mihail Ralea. În 1971, cu un an înaintea morții pictorului, soții Ghiață și-au donat colecția de artă și locuința statului român, cu condiția ca locuința să devină muzeu după moartea lor. Dumitru Ghiață a murit pe 3 iulie 1972. Prin Decretul 3/1964, pictorului Dumitru Ghiață i s-a acordat titlul de Artist al Poporului. În 1994, la doi ani după moartea soției pictorului, Muzeul „Dumitru și Aurelia Ghiață” a fost deschis publicului pentru câțiva ani. În 1999 a fost închis, lucrările sale fiind depozitate la Muzeul Național de Artă.

*** Lista Pictorilor Români și Baza de Date cu Semnăturile Pictorilor Români constituie proiecte ale Galeriei Alexandra’s, a căror prima etapă este finalul anului 2019. Cele două produse vor fi publice, în scopul transparentizării pieței de artă și facilitării identificării și tranzacționării de lucrări de pictură clasică și contemporană autentice. Pictorii care vor să fie parte a acestui proiect sunt rugați să ne contacteze.

Vezi baza de date aici: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z.

Pentru mai multe detalii despre unii din artiștii pe care îi promovăm, îți recomandăm secțiunea Pictori. Pentru a achizitiona lucrările lor, intră pe alexandra-s.com/magazin/