Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

Originar din Constanta, lucuitor al Bucurestiului, Eusebiu Spinu si-a legat destinul de arta didactica. Liceul de Arta Constanta, Centrul Cultural “Th.Burada” Constanta, Liceul de Arte Plastice “N. Tonitza” Bucuresti si Academia Nationala de Artă Bucureşti sunt locurile din care, de sub mana profesorului Spinu, au iesit mii de absolventi. Din 1995 este membru UAP, timp de 6 ani conducand filiala UAP Constanta. A participat, ca artist-ceramist, la expozitii de grup desfasurate in Iasi, Cluj, Bucuresti, Mamaia, Mangalia, dar si la evenimente similare din Belgia, Franta, Japonia, Bulgaria, Canada sau  Portugalia. Are in palmares, de asemenea, numeroase expoziţii personale, desfasurate in mai multe orase din Romania cat si in Elvetia.

Atunci cand am lansat ideea de a ma implica si a dezvolta un nou proiect expozitional, am avut in vedere atingerea a trei obiective importante: 1) promovarea ceramicii in arealul artelor plastice si decorative; 2) atragerea atentiei asupra spatiului de creatie (atelierului din B-dul Mamaia 298-300, Constanta), unde, impreuna cu colegii mei de filiala, ne dorim sa sa crea, o identitate artistica in artele plastice; 3) atragerea in proiect a colegilor mei de breasla, dar care, atentie, nu sunt ceramisti!

De ce? Pentru ca asa putem descoperi impreuna, fiecare cu aportul sau spiritual, forme noi de expresie plastica si decorativa, experimentul urmand sa aiba ca finalitate descoperirea unor valente noi, in care ceramica mai are inca foarte multe de spus! Nu este o idee noua, nu este pentru prima data cand artistii plastici se joaca cu acest material special (argila, gresie, portelan, faianta), cu glazurile si pamanturile colorate, cu linia care ataca uneori incisiv materia inerta, alteori abia perceptibila pe suprafata lui, cu volumele plastice si decorative, cu tot registrul de forme expresive, pe care ceramica ni le pune la dispozitie cu generozitate. As putea aminti aici cativa artisti celebri, care au avut curiozitatea si curajul de a modelea, picta si desena in material ceramic: Picasso, Tapies, Paul Klee…. Dar nu uitati ca ceramica inseamna pamant ars! Adica, trebuie sa treaca prin proba focului! 

De ce Eugen Raportoru? Simplu! Raportoru este un artist curios, dinamic, dornic sa experimenteze curajos si nu in ultimul rand, foarte expresiv! Sincer, am fost foarte curios sa aflu ce forma capata ceramica care iese din mainile si gandurile lui!  Rezultaul se va observa pe simezele expozitiei si sunt convins ca in ceea ce il priveste, este doar un inceput! Pentru Eugen este un pas mic, dar impotant si impreuna, in acest proiect, incercam , eu – din postura profesionistului ceramist, el, din postura pictorului curios, sa descoperim o lume cu un numitor comun. Ceramica = Arta!

Prin acest proiect incerc si sunt convins ca voi reusi sa atrag atentia publicului si sa spun ca Ceramica nu si-a epuizat resursele plastice si decorative , fiind unul dintre cele mai ofertante materiale. Am aceiasi convingere pe care o avea maestrul si profesorul meu Costel Badea, ca pentru artisti ceramica inseamna volum,  culoare, desen”, spune Eusebio Spinu.

*** Lista Pictorilor Români și Baza de Date cu Semnăturile Pictorilor Români constituie proiecte ale Galeriei Alexandra’s, a căror prima etapă este finalul anului 2019. Cele două produse vor fi publice, în scopul transparentizării pieței de artă și facilitării identificării și tranzacționării de lucrări de pictură clasică și contemporană autentice. Pictorii care vor să fie parte a acestui proiect sunt rugați să ne contacteze.

Vezi baza de date aici: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z.

Pentru mai multe detalii despre unii din artiștii pe care îi promovăm, îți recomandăm secțiunea Pictori. Pentru a achizitiona lucrările lor, intră pe alexandra-s.com/magazin/