Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

Pe 28 noiembrie, la Galeria Alexandra’s se desfasoara o Gala ROCAT dedicata celor o suta de ani trecuti de la unirea Romaniei cu Bucovina. “Lacrimi de Bucovina” o sa fie un eveniment de anvergura, cu pictori, sculptori si ceramisti din ambele parti ale Bucovinei, alaturi de care vor evolua poeti, muzicieni si actori, dar si realizatori de televiziune.

Simezele Galeriei Alexandra’s vor fi ocupate de lucrarile artistilor plastici Carmen Laura Ohmt (info), Stefania Elena Nanu (info), Ioan Bodnar (info), Pavlo Piven (info) si Petru Asimionese (info), in timp ce mobilierul antic va servi ca decor pentru lucrari ale sculptoritei Ievgeniia Grytsku (info) si ale ceramistului Serghei Bogopolskii (info).

Versurile poetului Tudorel Ciobotaru (info) vor fi recitate de actrita Doina Ghitescu (info), iar muzica va fi asigurata de muzicienii Natalia Colotelo (info) si Ioana Padurariu, alaturi de Lisa Maria Ionescu (info), Andreea Stefanescu si Ioana Grajdan de la clasa de Jazz a Colegiului National “Dinu Lipatti”. Tot evenimentul va fi filmat si difuzat de TVR si BucurestiTV, iar un reportaj amplu va fi difuzat in cadrul emisiunii Convietuiri, de pe TVR1 (info).

Evenimentul este sustinut de partenerul nostru traditional AQUA Carpatica, dar si de Vinaria Asconi din Republica Moldova (info).

ROCAT înseamnă Romanian Century Art Tour și denumește un proiect cultural al Galeriei Alexandra’s, ce se derulează în perioada 2017-2018, dedicat Centenarului României Moderne. Promovăm pictori, sculptori, graficieni, scriitori, poeți, muzicieni, fotografi, cineaști, colecționari, bijutieri și fashion designeri pentru a arăta românilor că au conaționali cu care se pot mândri iar străinilor ca evoluăm ca țară europeană fără să ne pierdem filonul de spiritualitate românească. Evenimentele ROCAT au loc în Galeria Alexandra’s în prezența a 50-100 de persoane care discuta cu artiștii, asculta muzică, admiră exponatele din galerie. Cu ocazia fiecarei Gale ROCAT prezentam si programul de fidelizare Alexandra’s, prin care se pot achiziționa, cu plata în rate, obiecte de artă în valoare de până la 5.000 de euro.

In 1918, la sfârșitul Primului Război Mondial, în timp ce Austro-Ungaria se recunoaște înfrântă, românii din Ducatul Bucovinei revendicau unirea ținutului cu Regatul României. Pe 27 octombrie 1918, la Cernăuți se convoaca Adunarea Constituantă Romana. Pe 11 noiembrie soseste în Cernăuți Divizia 8 Română, pentru „a ocroti viața, avutul și libertatea locuitorilor”. Primul steag românesc pe turnul Primăriei din Cernăuți a fost ridicat de românul maramureșean Ilie Lazăr. Pe 12 noiembrie Consiliul Național Român adoptă legea fundamentală a Bucovinei, iar pe 28 noiembrie, Consiliul Național Român convoacă Congresul General al Bucovinei care voteaza, în unanimitate, unirea cu România si trimite regelui Ferdinand, numit „Rege și Domn Liberator și Purtător de grijă al Bucovinei”, mesajul de a primi, “sub sceptrul ocrotitor al Majestății sale, Bucovina eliberată”.

Acesta este motivul pentru care Gala ROCAT “Lacrimi pentru Bucovina” se desfasoara miercuri, 28 noiembrie 2018.