Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

Marcel Thiele este un pictor german îndrăgostit de România și stabilit în București, care a renunțat, în urmă cu câțiva ani, la stabilitatea profesională și la funcțiile de conducere în companiile internaționale în care a lucrat, pentru a-și pune în practică un vis: acela de a-și face propriul atelier de pictură. Aproape fără să-și dea seama, și-a transformat hobby-ul într-un adevărat full time job, pictând uneori chiar și zile întregi, fascinat de vreo idee nouă. Background-ul lui profesional e de management în business internațional, lucrând și studiind în mai multe țări din Europa, între care Germania, Irlanda, Italia, Franța și România. Toată această experiență personală, adăugată la ADN-ul său german, își pune amprenta și în lucrările lui artistice, în care construcția structurată, organizată și disciplinată merge în paralel cu lucrările invadate de explozii spontane de culoare și forme flexibile si vesele. Tablourile lui sunt expuse în locuințe și colecții private în mai multe țări din Europa, ca Franța, Germania, Italia, Cehia, Belgia, Suedia dar și în Brazilia și SUA.

Pentru că îi place să experimenteze mereu, de la stiluri, materiale și tehnici noi, până la pictură neconvențională pe diferite elemente și obiecte din viața de zi cu zi, fiecare obiect din jurul lui e în pericol de a primi altă înfățișare: de la sticle de vin, pantofi și obiecte de mobilier, până la caroseria propriei mașini, Marcel pictează tot ce-i face cu ochiul. 

Prima expoziție a avut loc în luna aprilie 2014, în Atelierul de Producție din București, împreună cu creatoarea de modă Ana Novic. În decembrie 2015, a avut loc prima expoziție proprie, însoțită de vernisaj. Evenimentul, găzduit de o clinică de lux din centrul Bucureștiului, s-a bucurat de prezența a numeroase persoane publice din lumea artei, a muzicii și mass-media. În martie 2016, revista Unica îl declară „artistul lunii” și îi dedică o pagină de prezentare. Urmează o serie de articole, cronici pozitive și emisiuni în Adevărul, Mediafax, România Liberă, Libertatea pentru femei, Casa Lux, dar și știri și reportaje TV și radio la Vorbește lumea (Pro TV), Visuri la cheie (Pro TV), Radio București FM (Bună dimineața, În comunitate, Linia de noapte etc.). În iunie 2016 galeria Phototeque din GW Marriott Hotel din București îi găzduiește expoziția #CrossRoads, însoțită de un vernisaj chiar de ziua artistului, pe 20 iunie. Evenimentul se bucură de prezența unui public numeros, majoritatea din comunitatea internațională de business. În colaborare cu Crama Urlați Dealu Mare, scoate o colecție limitată de două vinuri (alb și roșu), având drept etichetă două dintre tablourile emblematice pentru tema expoziției. Expoziția #La vida colorida a strâns laolaltă, într-o zi călduroasă de septembrie 2016, un număr mare de prieteni din blogosfera dar și din business, în jurul unei sangria aromate la terasa La Rambla din Piața Victoriei. Palatul Mogoșoaia a fost spațiul de desfășurare a expoziției artistice ”Coloreaza-ți viața”, derulată în perioadă 2-9 octombrie 2016 și deschisă printr-un concert acustic frumos prezentat de Alexandra Ușurelu și bandul său. Frumoasa grădină a palatului s-a umplut brusc de culoare și sunet curat. Închiderea expoziției a fost marcată de un alt concert acustic memorabil, susținut de trupa ZUM, în Sala Scoarțelor a Palatului Mogoșoaia, pe data de 9 octombrie. În cadrul aceluiași eveniment, artistul i-a provocat pe invitați să-și manifeste cretivitatea într-un workshop de pictură spontan, în timp ce crama Urlați Dealu Mare le-a oferit participanților o degustare cu povești de câteva sute de ani. În decembrie 2016, revista Unica îl declară ”Artistul anului”, desemnat prin vot online de către cititoarele revistei Unica. Premiul îi este înmânat, în cadrul Galei Unica, de Adela Pârvu, una dintre cele mai cunoscute specialiste în design de interior. În iunie 2017 participă la Art Safari, cel mai mare târg de artă din Europa de Est, într-un cross intercultural româno-german, alături de pictorița Nicoleta Jutka. Artista româncă stabilită în Germania, Nicoleta este o bună prietenă a pictorului german stabilit în România, iar paradoxul face ca atât în Germania, cât și în România, să fie și vecini. Expoziția, cu numele ”Light Penetrates Darkness” s-a potrivit perfect cu locația Art Safari 2016, găzduit în Palatul Krețulescu, locul unde erau torturati deținuții politici ai Securității de pe vremuri. 

În prezent, atelierul de 100 mp al pictorului german, situat într-o mansardă de lângă Piața Victoriei, devine, din când în când, locul de atracție pentru filmări de emisiuni, interviuri, videoclipuri, dar și spațiul perfect pentru evenimente neconvenționale. „Acasă la Marcel Thiele” poate fi scris și ca „baie de culori”. Atelierul pictorului german stabilit în România este o grea încercare vizuală când vii din anostul trafic bucureștean. Îți trebuie timp să te adaptezi, să te bucuri. Noroc că neamțul nu e neamț deloc. Marcel se poartă mai degrabă ca un francez de școală veche: politicos, amabil, modest.  Atelierul lui poate fi considerat motiv de invidie pentru alți pictori. Podul și „etajul” podului, dacă se poate spune așa, constituie o suprafață mai mult decât generoasă, decorată inedit și practic în același timp. Nu știi dacă te uiți la o adaptare tehnică sau la o instalație de artă.

E foarte greu să-l clasezi pe Marcel Thiele într-o școală sau într-un curent. Pictează cu o droaie de produse, de la cutii de vopsea acrilica la spray…..

 

… pe tot felul de suprafețe, de la pânză la obiecte decorative sau piese de caroserii auto. Practic, Marcel pictează tot ce-i face cu ochiul.

 

Marcel Thiele nu visa că o să devină pictor. Era un corporatist specializat în retail, manager al unei companii uriașe, care a construit în România câteva sute de magazine. În România s-a stabilit după ce s-a îndrăgostit de o româncă. Dorința de a avea mai mult timp pentru ea l-a făcut să-și vadă munca cu alți ochi. Și-a dat seama că e la limita burn-out-ului, așa că și-a luat un an sabatic, în care a descoperit nu numai că-i place să picteze, ci și că altor oameni le place ce pictează el. Acum, tablourile lui sunt expuse în locuințe și colecții private din Franța, Germania, Italia, Cehia, Belgia, Suedia, Brazilia și SUA.

L-am lăsat pe Marcel alegându-și tablourile pentru expoziția Despre Dragoste cu Marcel Thiele, care se desfășoară, până pe 25 februarie, la Radisson Blu Hotel București. Va invităm să-i vedeți lucrările.

Referinte: marcelthiele.eu facebook.com/MarcelThieleArt/