Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

S-a născut în anul 1944 la Turda. Nicolae Maniu s-a născut înainte de sfârșitul celui de al doilea război mondial, la 86 de ani de la nașterea lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, 67 de ani de când țarul Alexandru al ÎI-lea venise în România, 64 de ani după înființarea primei cai ferate din România și în aceeași zi în care poetul Ion Minulescu părăsea această lume – 11 aprilie 1944. Poate că simbolistica zilei sale de naștere nu e deloc întâmplătoare. Tatal lui a fost proprietarul celei mai importante librării din Transilvania numită “Librăria Noastră” cu sediul în actuala clădire a “Librăriei Universității” din Cluj Napoca. A absolvit Liceul de Artă Plastică din Cluj (1963) și Institutul de Artă Plastică din Cluj, secția sculptură (1969).

În 1983 reușește să plece din România comunistă, iar în 1984 i se retrage cetățenia română. După 10 ani petrecuți în Germania se mută în Franța și expune pentru prima dată la Grand Palais, locul în care expun toți artiștii de valoare. Stabilit, din 1993, la Paris, a fost prezentat, multă vreme, drept „cel mai bine vândut pictor român”. Lucrările sale se află în muzee din toată Europa și au fost cumpărate de colecționari de pe patru continente.

Muzee și colecții publice
Muzeul de Național de Artă din Cluj;
Muzeul de Artă Contemporană din Galați;
Muzeul Albrecht Dürer, Nürnberg, Germania;
Musée international de l’art fantastique (în română: Muzeul de artă fantastică), Château de Gruyère, Elveția;
Societatea Volkswagen, Wolfsburg, Germania;
Societatea Mannheimer Versicherung AG, Mannheim, Germania;
Banca Transilvania, Cluj-Napoca;
Consorțiul Internațional de Arhitectură Alabama, Statele Unite ale Americii;
Societatea Missoni, Milano, Italia;
Societatea Frank Müller, Elveția.

Nicolae Maniu a fost unul din artiștii aleși pentru cel mai mare eveniment al Galeriei, Gala ROCAT de la Ambasada Regatului Belgiei la București.

Lucrarile sale:

Calendar

Crisalidele lui Schiskin

Dezvaluirea

Inapoi la Legenda

Inceputul Legendei

Poarta P:urgatoriului

Tablou Reciclabil

Urma