Meniu

In perioada 16 februarie – 20 martie, gazduim expozitia „Inefabilul artei bijutierului Marian Nacu”, ocazie cu care puteti cumpara bijuterii ce poarta semnatura NACU, mai ales ca avem in fata noastra inca trei ocazii speciale – Dragobetele, 1 martie si 8 martie.

Inefabilul artei bijutierului Marian NacuSi pentru ca am vazut ca v-a placut povestea ploiesteanului Constantin N. Vasiliu Bolnavu, despre care ati putut citi aici, astazi va povestim despre un alt ploiestean celebru. De data aceasta – un artist; si celebru mai degraba in lumea larga decat in tara lui.

Marian Nacu, asadar, s-a nascut la Ploiesti, in 1948. Tatal sau, geolog de profesie, l-a luat adeseori in deplasarile sale si l-a facut sa indrageasca pietrele si sa caute sa afle cat mai multe despre ele. Un detaliu, ati putea spune, dar un detaliu care va avea importanta sa de netagaduit in devenirea artistului.

In 1978 il regasim pe  Marian Nacu ca proaspat absolvent al Institutului de Arta „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, sectia Design – sticla, metal si ceramica.

Din 1980 pana in prezent participa la majoritatea expozitiilor nationale si internationale de arta decorativa sau de moda (colectii de bijuterie), primeste numeroase premii – atestare a valorii sale artistice si are nenumarate expozitii personale si prezentari de colectii – multe dintre aceste evenimente fiind exclusiviste sau chiar private.

Inefabilul artei bijutierului Marian Nacu

Prima sa expozitie personala se desfasoara in 1982 la Galeria Hanul cu Tei si cam tot de atunci bijuteriile si obiectele de arta decorativa semnate NACU fac inconjurul lumii, majoritatea lor aflandu-se in acest moment in colectii private din tari precum: Franta, SUA, Cipru, Grecia, Germania, Olanda, Suedia, Finlanda, Israel, Anglia, Australia, Egipt, Africa de Sud, Brazilia, Japonia, Noua Zeelanda, Italia, Elvetia, Venezuela, Liban, Portugalia.

Pentru noi, expozitia „Inefabilul artei bijutierului Marian Nacu” este, dincolo de o mare onoare pe care ne-o face artistul acceptand sa-i fim gazde, o continuare a bunului nostru obicei de a aduce artisti de calibru greu.

De data aceasta, deschiderea oficiala a expozitiei a fost mai altfel. Fara a ne formaliza, i-am prezentat pe cei care ne-au trecut pragul pentru prima data celor care vin in mod obisnuit la evenimentele noastre si cu totii am stat in jurul lui Marian Nacu ascultandu-l, caci trebuie sa va spunem ca, dincolo de calitatea sa de artist, este un personaj cu o tolba plina cu povesti minunate.