Selectează o Pagină
Meniu
Inchide

In perioada 16 februarie – 20 martie galeria Alexandra’s este gazda expozitiei „Inefabilul artei bijutierului Marian Nacu”. O parte dintre obiectele expuse pot fi cumparate si ne-am gandit ca momentul este cel mai potrivit, pentru ca mai avem in fata trei date importante – Dragobetele, 1 martie si 8 martie.

Si daca v-a placut povestea lui Constantin N. Vasiliu Bolnavu despre care ati putut citi aici, iata ca astazi va povestim despre un alt ploiestean de succes – de data aceasta un artist, ce-i drept recunoscut si apreciat mai degraba in afara granitelor tarii.

Inefabilul artei bijutierului Marian NacuNascut in 1948 la Ploiesti si purtat prin toata tara de catre tatal sau – de profesie geolog, Marian Nacu a avut sansa de a descoperi povestile pietrelor inca de mic, detaliu ce avea sa-si arate importanta in devenirea sa de mai tarziu.

In 1978 Marian Nacu termina studiile la Institutul de Arta „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, iar din 1982 il regasim prezent la majoritatea Saloanelor nationale si internationale de arta decorativa, sau primind numeroase premii ce-i atesta valoarea inca de la inceputul carierei. Dar, in aceeasi masura ii regasim numele si lucrarile in cadrul unor importante prezentari de moda, categoria colectii de bijuterie, sau chemat pentru prezentari exclusiviste si private in mai toate tarile lumii si pe toate continentele.

Marian Nacu da viata unor fiinte fantastice, ajutandu-ne sa ne dezlegam imaginatia si sa o lasam sa umble pe taramuri miraculoase care ni se dezvaluie fiecaruia dintre noi intr-o maniera unica.

Inefabilul artei bijutierului Marian NacuMetalul capata viata in mainile artistului si se intoarce in fel si chip, aratandu-ne ca, la fel ca in viata, ca drumurile usoare nu sunt o optiune. Preferatul sau este argintul, cu caldura sa aparte si energia de care nu se mai indoieste nimeni. Pietrele semipretioase devin facilitatori de expresie, iar prezenta lor ubicua in bijuteriile sau obiectele de arta decorativa ce poarta semnatura Nacu, incearca sa ne transmita un mesaj al perenitatii.

Nimic nu e ceea ce pare a fi in lucrarile sale, fapt ce trezeste privitorului setea unei analize mai profunde in incercarea de a descoperi sensuri multiple, mesaje transmise printre randuri si chei catre un nou nivel de ascensiune catre ceva dincolo de fiinta, in cautarea caruia, poate fara sa constientizam, ne aflam intreaga viata.

„Am fost chemat, la un moment dat, sa fac o prezentare privata in Elvetia. Au venit musafiri din toate colturile lumii. Este adevarat ca mereu arta este cea care ne alege pe noi si nu invers, caci urmaream privirile celor prezenti si puteam sa-ti spun de la bun inceput ce avea sa aleaga fiecare. Chiar gazda, la finalul evenimentului, mi-a spus ca unul dintre obiectele decorative pe care le adusesem pur si simplu nu se mai desprinde de pianul sau. Acestea sunt momentele in care realizez, inca o data in plus, faptul ca eu mi-am gasit menirea si asta ma bucura nespus.”

Bijuteriile sale sunt unicat, pentru ca fiecare se naste dintr-un gand, dintr-o viziune a ceea ce va deveni metalul si ce pietre ii vor purta mesajul.

Poate de aceea am gasit de cuviinta ca numele expozitiei cu vanzare sa poarte un nume potrivit – Inefabilul artei bijutierului Marian Nacu. Pentru ca e foarte greu de definit in cuvinte si pentru ca este dincolo de cuvinte tot ceea ce iese din mainile artistului.

Inefabilul artei bijutierului Marian NacuSeara in care am deschis expozitia „Inefabilul artei bijutierului Marian Nacu” a fost una deosebita, pentru ca invitatii s-au simtit ca la o reintalnire cu vechi prieteni, cu povesti minunate – Marian Nacu insusi este un personaj si un povestitor de exceptie. Si toate acestea pentru ca partenerii nostri de la Vinarte s-au ingrijit ca oaspetii sa savureze arta alaturi de un pahar de vin bun. Poate ca nu intamplator au ales si un vin cu un nume care a capatat o rezonanta aparte in contextul expozitiei – Castel Bolovanu, caci aveam sa aflam de la Marian Nacu faptul ca, in preumblarile alaturi de tatal sau, a fost invatat cum sa culeaga anumiti bolovani din raurile din Ardeal si sa-i sparga pentru ca in interiorul lor sa gaseasca agate de o frumusete care iti taie respiratia.

Si daca tot am pomenit de faptul ca ne mai asteapta inca trei sarbatori, trei motive de facut cadouri, va invitam la galerie, caci bijuteriile semnate Nacu se vand doar in galerie, pentru ca nu poti simti energia lor doar din niste imagini postate in mediul online. Iar daca e sa faceti niste cadouri deosebite, iata, noi va oferim mai mult – niste cadouri cu sens.