Meniu
De la Marea Criza din 1930 incoace, arta s-a dovedit a fi cea mai buna investitie financiara. Valoarea operelor de arta supravietuieste de cele mai multe ori scaderii economice si inflatiei, iar trendul pe piata obiectelor de arta este crescator de aproape o suta de ani. In plus, pe langa faptul ca iti protejeaza banii, arta este singura investitie care iti bucura sufletul şi iti infrumuseteaza locuinta.
Informatii similare vin si de la Ziarul Financiar, care a analizat portofoliul de vanzari al celei mai mari case de licitatie din Romania. Din totalul de adjudecări de 6,3 milioane de euro, 4,1 milioane de euro au reprezentat-o valoarea operelor de artă plastică (pictura, grafica, fotografie si sculptura). Din acestea, pictura si-a adjudecat vanzari de 3,79 de milioane de euro.
Creşterea cu peste 25% a acestor volume poate fi vazuta si ca un semn ca tot mai multi romanii aleg, in detrimentul plasamentelor financiare sau in metale pretioase, investitiile in arta. E un semn bun.
„La Galeria Alexandra’s, serviciile de Autentificare&Evaluare sunt oferite de persoane cu o reputatie impecabila, care, dupa ce studiaza particularitățile operei si se asigura ca este originala, studiaza tranzacțiile trecute ale unor opere similare și capacitatea de absorbție a pieței si iti pot oferi o imagine clara a perspectivei financiare pe termen mediu si lung”, spune Alexandra Bucur, proprietara Galeriei Alexandra’s.
Sigur, cand vorbim de pictura nu vorbim de o achizitie simpla, ca in cazul bijuteriilor de aur, pe care le cumperi la gram si le vinzi la gram. Ca sa te asiguri ca nu arunci banii pe geam, e bine sa cumperi picturi doar din surse sigure si consiliat de o persoana care se pricepe.
„Exista pictori care se vand bine, de ani de zile, si e sigur ca daca iti cumperi acum o lucrare de-a lor, in cativa ani o vei revinde cu profit. Exista si pictori debutanti, necunoscuti, dar ale caror lucrari au fost primite bine de criticii de arta. Exista un risc cand cumperi lucrarile lor, dar pentru ca pretul lucrarilor lor e mult mai mic decat al artistilor consacrati, riscul este minim. Noi spunem tuturor vizitatorilor: decat sa cheltuiesti cateva sute de lei pe un print de magazin, tiparit in China in sute de mii de exemplare, si care anul viitor va valora cinci lei, mai bine cheltuiesti doua-cinci sute de euro pe o pictura a unui artist roman, a carui valoare nu va scadea aproape niciodata”, mai explica Alexandra Bucur.
Si totusi, cum arata romanul care cumpara tablouri? „E un om normal. De obicei munceste foarte mult, e proprietarul sau managerul unei afaceri prospere si isi construieste un portofoliu de investitii sigure pentru a doua sa viata, cea de dupa corporatie. Ne cauta, mai nou, oameni care si-au dat seama ca detin locuinte de sute de mii de euro decorate cu obiecte sub nivelul finisajelor. Altfel spus, oameni care si-au dat seama ca tapetul valoreaza mai mult decat tabloul de peste tapet. Noi oferim inclusiv consiliere de achizitie si consiliere de design, asa ca lucrurile merg usor inclusiv cu cei care nu se pricep la arta. Cel mai recent trend pe care l-am observat este cresterea numarului de femei care investesc in arta. Chiar daca par mai cheltuitoare, femeile apreciaza mai mult frumosul dintr-un tablou si sunt mai atente la banii familiei, la viitorul financiar al copiiilor”, explica managerul Galeriei Alexandra’s.
Mai nou, Galeria Alexandra’s isi muta portofoliul de lucrari in functie de sezonalitate si de noile zone de maxim interes pentru publicul potential. „In iulie am reusit semnarea unui parteneriat cu cel mai mare lant hotelier din Romania, in baza caruia vom amplasa, in cel mai luxos hotel de pe Litorarul romanesc, peste 40 de lucrari. Este vorba despre Phoenicia Royal Mamaia, un hotel de cinci stele plus, in lobby-ul caruia turistii pot admira lucrari de Grigorescu, Tonitza, dar si artisti contemporani”. 
*****
Din 2015, Galeria Alexandra’s te asteapta intr-o cladire superba din Piata Amzei, cu cateva sute de picturi clasice, picturi contemporane, obiecte decorative si de mobilier, plus orologerie, din secolele 18-21. Servicii: Consignatie, Autentificare&Evaluare, Restaurare&Inramare, Consiliere Achizitii, Consiliere Design si Organizare Evenimente.
*****
jurnalistii si bloggerii pot prelua acest text,
cu respectarea regulilor obisnuite:
citarea sursei
(Galeria Alexandra’s)
si link activ in text
(www.alexandra-s.com)