Meniu

Capodopera Renaşterii, “Salvator Mundi”, semnată Leonardo da Vinci, a făcut istorie la Christie’s miercuri seară, fiind adjudecată contra sumei de 450.315.000 de dolari. A devenit astfel cea mai scumpă lucrare de artă vândută la licitaţie. Interesul internaţional pentru această lucrare a adunat aproape 1.000 de colecţionari de artă, specialişti, jurnalişti şi privitori în încăperea principală de la Rockefeller Center şi alte sute prin live streaming.

“Salvator Mundi” (salvatorul lumii), tablou de o fineţe rară care-l reprezintă pe Hristos în veştminte albastre, a fost considerat multă vreme o copie, înainte ca experţii să-i ateste autenticitatea. Mai puţin de 20 de tablouri ale lui Leonardo da Vinci, a cărei operă era deja apreciată încă din timpul vieţii, se mai păstrează şi astăzi, potrivit Christie’s. În afară de “Salvator Mundi”, toate se află în proprietatea muzeelor sau instituţiilor.

Recordul precedent pentru o capodoperă a fost deţinut de “Massacre of the Innocents”, de Peter Paul Rubens, care s-a vândut cu 76,7 milioane de dolari (49,9 milioane de lire sterline) în 2002. Recordul de licitaţie pentru un tablou al lui Leonardo da Vinci fusese stabilit în 2001 de “Horse and Rider”, o lucrare pe hârtie, vândută pentru 11,4 milioane de dolari. Precedentul record pentru cea mai scumpă lucrare de artă la licitaţie a fost stabilit la Christie’s de “Les Femmes d’Alger (Version O), de Picasso, achiziţionat cu 179.364.992 de dolari. Ultimul tablou al pictorului italian Leonardo da Vinci, care se află în posesia unui colecţionar privat, a fost estimat iniţial de Christie’s la 100 de milioane de dolari.

Licitatia arata inca o data ca investitiile in arta pot fi considerate mai sigure decat investitiile in hartii de valoare si ca oamenii care vor sa-si protejeze averea de devalorizare o pot face cumparand arta. In acest sens, Galeria Alexandra’s va poate oferi servicii complete, de la evaluare, autentificare, consultanta dar si mecanisme avantajoase de vanzare in rate.