Meniu

O banană cumpărată de un artist de la o alimentară din Miami și lipită ulterior cu o banală bandă de adeziv pe un perete a ajuns să valoreze nu mai puțin de 120.000 de dolari după ce a fost scoasă la vânzare de galeria Art Basel Miami, informează CNN. „Opera de artă sculpturală” e semnată de artistul Maurizio Cattelan și este intitulată „Comedian”. Alte două astfel de banane lipite cu adeziv pe perete au fost deja vândute. Artistul și galeristul au ajuns la prețul de 120.000 de dolari, după mai multe discuții, încercând să ajungă la un echilibru între o sumă care să nu banalizeze opera și una care ar fi ridicolă.

Cattelan lucrează la ideea pentru „Comedian” de aproximativ un an, creând mai întâi versiuni în bronz și rășină. Nu-i plăceau. „Oriunde călătoresc aveam o banană pe perete, ca model. Nu mi-am dat seama cum să o termin ”, a spus Cattelan. „Până la urmă, într-o zi m-am trezit și am spus: se presupune că banana este o banană”. Artistul a spus, până la urmă, care a fost mesajul operei sale: ironia. „”Am crezut că o banană poate fi o contribuție bună la ce am văzut în muzeele de artă contemporană!”

Și Galeria Perrotin susține același lucru: „Artistul a venit cu ideea în urmă cu un an. Pe atunci, Cattelan se gândea la o sculptură care avea formă unei banane. El a făcut mai multe modele revenind în sfârșit la ideea inițială a o adevărată banană”.

Galeria nu este îngrijorată de faptul că cineva ar fură lucrarea „Comediant”. „Există o banană de rezervă la îndemână în cabină și, mai important, fără certificatul de autenticitate al artistului, acesta este doar o banană”.

Cattelan este cunoscut pentru sculpturile care contestă cultură contemporana. Una dintre lucrările sale de artă – o toaletă din aur de 18 carate, în valoare de aproximativ 6 milioane de dolari, a fost smulsă dintr-un zid și furată de la Palatul Bleinheim din Anglia. Toaletă funcțională – intitulată „America” – făcuse parte din expoziția lui Cattelan „Victoria nu este o opțiune”. Cinci persoane au fost arestate în legătură cu furtul, dar toaletă nu a fost recuperată.

Susține și tu artiștii români contemporani, mai ales pe cei care au reușit să treacă de faza lipirii unei banane pe perete. Pe cei mai buni dintre ei îi găsești pe  alexandra-s.com/magazin/, iar lucrarile pot fi cumparate si in rate.