Meniu

Sînziana Mircea, una dintre tinerele speranțe ale artei interpretative românești, a susținut luni, 2 decembrie 2019, în sala de concerte a Conservatorului de Muzică „Benedetto Marcello” din Veneția, un recital de pian dedicat Zilei Naționale a României. Recitalul a fost organizat de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Consulatul General al României pentru Nord-Estul Italiei și cu Conservatorul “Benedetto Marcello”, scrie Cotidianul.ro. Recitalul  Sînzienei Mircea a avut loc în Sala De Concerte a Conservatorului „Benedetto Marcello”, din splendidul Palat Pisani, cea mai majestuasă reședință familiară venețiană. În deschiderea recitalului, au rostit foarte scurte alocuțiuni directorul Institutului de Culturà si Cercetare Umanisticà din Venetia Prof. Grigore Arbore – Popescu, Consulul General al României la Trieste, Cosmin Lotreanu, și prof. Marco Nicole, Directorul Conservatorului „Benedetto Marcello” care au făcut multiple referiri la consolidarea raporturilor culturale și artistice, și în special ale acelora din domeniul muzicii, între Conservatorul „Benedetto Marcello” și Universitatea Națională de Muzică din București. Repertoriul Sînzienei Mircea a cuprins lucrări de George Enescu, Ceaikovski, Chopin, Paul Constantinescu și Sînziana Mircea (Transcriptii pe teme populare românești ). Aplauzelor la scenă deschisă li s-au adăugat la sfârșitul recitalului o lungă standing ovation a unui public făcut, compus din autorități, scriitori, cercetători științifici, membri marcanți ai comunităților române din Venero, li s-a adăugat un număr consistent din cele nouă clase de pian și alte clase de instrumentiști din cadrul Conservatorului „Benedetto Marcello”.

Sînziana Mircea (n. 1993) a debutat la vârsta de 20 de ani la Tokyo Metropolitan Theater şi a concertat apoi în cunoscutul edificiu baroc Saint-Martin-in-the-Fields din Londra. Recitalul său de debut la Carnegie Hall, din New York, a avut loc la numai 24 de ani cu casa închisă: a fost răsplătită de publicul american cu ovaţii în picioare minute în șir. Cariera ei de solistă a început, de altfel, foarte devreme. Prima apariție publică pe scena Ateneului Român a avut loc la numai șapte ani, urmată fiind de numeroase concerte în România și Europa și chiar în America – unde a debutat la vârsta de 11 ani. Au urmat apoi primele turnee în SUA (14 ani), Japonia (20 ani) și China (24 de ani). În 2014, a devenit primul pianist român care a obținut o bursă de la Fundația Van Cliburn și TCU School of Music la PianoTexas Festival & Academy.În anul 2016 a câștigat premiul Academiei Internaționale de Pian de la Miami iar în anul următor, 2017,a fost distinsă cu titlul Young Steinway Artist ca urmare a unei selecții extrem de riguroase la nivel mondial în care sunt aleși cei mai promițători tineri pianiști din lume. În 2019, Sînzianei Mircea i-a fost conferit Premiul I la “Golden Classical Music Awards” International Competition, fapt ce a readus-o pe pianista română pe prestigioasa scenă de la Carnegie Hall în noiembrie 2019.

Cariera Sînzianei Mircea este marcată de apariții alături de orchestre filarmonice din România, precum și în festivaluri prestigioase dintre care amintim Festivalul „George Enescu” (în cadrul căruia a susținut concerte împreună cu violonistul Alexandru Tomescu),  “Musica Riva Festival” –la care a participat ca solistă a Washington DC Youth Orchestra. În plan solistic, a colaborat cu dirijori precum Mitsuyoshi Oikawa, Mikhail Jurowski, Gianluigi Zampieri, Cristian Neagu, Walter Attanasi, Amaury du Closel.

În plan cameral, pianista concertează în mod constant alături de Alexandru Tomescu, cel mai important violonist român, în cadrul a numeroase turnee, dintre care pot fi menționate „Turneul Stradivarius” şi“West meets East”.

Arta pianistică a Sînzianei Mircea s-a format sub îndrumarea unor importante personalităţi ale lumii muzicale, precum Aldo Ciccolini, RonanO’Hora, Pascal Roge, Boris Petrushansky, Verona Maier. Pianista română şi-a început studiile la București sub îndrumarea profesorilor Elena Dumitrescu, Olga Szel, Stela Dragulin. Ulterior, a obținut diploma de licență cu note maxime la Hochschulefür Musikund Tanz Koln (Germania) și diploma de masterat la Guildhall School of Music and Drama Londra (Marea Britanie), având susținerea generoasă oferită de Steinway &Sons UK. Recitalul de la Veneția, în onoarea Zilei Naționale a României, se adaugă lungului șir de interpretări memorabile ale Sînzienei Mircea din compozițiilor unor autori ce sunt puncte de referință în istoria generală a muzicii.