Artistul plastic Daniel Craciun expune frecvent fotografii, picturi si obiecte pictat sau colaje, iar impactul este mereu covarsitor. Elev a profesorului Teodor Moraru de la Academia de Arte „LUCEAFÃRUL”, provine dintr-o familie de pictori. Tatãl, Eugen Crãciun, este de mult o importanta voce singularã în arta noastrã. Fiul sau, Daniel, are deja o maturitate care i-a permis sã priveascã realitatea cu ochiul ratiunii, si care i-a dat putinta sã încerce sã redea frãmântãrile sociale ale epocii sale la care nu este doar un simplu spectator ci implicit în miezul lor, în resorturile lor, în mecanismul care nu arareori distruge, calcã în picioare, idealuri, valori. Titlurile lucrarilor sale vorbesc de la sine: „Lupta cu viata”, „Dezumanizarea”, „Depersonalizare – robotizare”… Asadar, artistul nu numai cã-si clameazã protestul fatã de o lume de „monstri”, însã se întreabã cum, cu ce sã ne opunem acestei ofensive antiumane. Dã chiar solutii – întoarcerea spre origini „arhetipale”, initiatice, fie cã acestea sunt Edenul pierdut, fie cã sunt întruchipate de Iisus Mântuitorul, care se aflã pretutindeni. Nu exclude nici refugiul în tãrâmul unde esti eliberat definitiv de suferintã, în Nirvana budistã, la care ajungi prin contemplatie si ascezã.
„Sensibilitatea rostirii este dublatã la DANIEL CRÃCIUN de o continuã, lucidã implicare în adevãrurile si rosturile lumii moderne. Avânturi si cãderi însingurate, aspiratii spre înalt si deceptii, explorãri ale fabulosul cosmic lãuntric, lucrãrile lui sunt uneori terifiante dar au întotdeauna o respiratie amplã, poematicã. Dincolo de virulenta cu care îsi comunicã ideile, Daniel Crãciun încearcã sã stabileascã relatii noi, fabuloase si familiare în acelasi timp cu o umanitate care, desi supusã unor malefice amenintari, poartã în sine gândul generos al rezistentei la asaltul fortelor vrãjmase, distructive.” (MARIANA PREUTU)
Prin fiecare invitatie de a-i vedea lucrarile, Daniel Craciun face invitatie la un zbor plin de culoare, pasiune si curaj. Artistul te inalta, indraznet ca un spirit liber, oferindu-ti prilejul de a „respira” o vedere larga din afara asupra eului personal. Plimbarea „reala, sureala si metareala” printre semne, simboluri si esente te plonjeza in „frumos” si „urat” , de la „rau” la „bine”, propulsandu-te pe culmile sau in abisurile unei imaginatii debordante de un crez crud de sincer. In prezent, Daniel Crãciun este un artist tânãr,aproape deplin format, cu „obsesii ” rezolvate inedit, incitant. Are nostalgia puritãtii si teama de maculare. Omul apare la Daniel Crãciun redus la un bidimensional nedecorativ, dar mitic, invadat cu/de obiecte. Se manifestã la Daniel Crãciun un fenomen specific copiilor, care nu picteazã ceea ce vãd, ci ceea ce stiu. Peste toate aceste realitãti se percepe auditiv o respiratie monumentalã, aproape geologicã. Daniel Crãciun este un antiliric, dupã ce si-a permis sã fie patetic.
„Din generatie în generatie, arta îsi cautã limbajul, formele si expresia, în zãcãmintele obsesiilor epocii, asa cum alcãtuiesc aceasta – sau deformeazã – umanitatea, natura si cosmica deschidere cãtre eternitate. Ochiul lãuntric al pictorului Daniel Crãciun vede enorm si istoric „scriind” sensurile generatiei sale pe canavaua unei fantastice imaginatii, pe care mâna lui singurã le asterne cu fortã, cu pasiune, patetic si divers într-o continuã frescã, într-un zguduitor manifest. Colorist, dar strãin de orice pact cu agrementul, el este, totusi, trãdat de voluptatea comunicãrii. Trãind din plin vârsta întrebãrilor existentiale, Daniel Crãciun produce toate probele unei maturitãti de invidiat, pânzele sale poartã, indubitabil, semnãtura unui artist capabil de depãsiri.” (BARBU CIOCULESCU)
Alexandra's Gallery and AQUA Carpatica te invita, pe 5 octombrie, ora 19.00, la o intalnire cu Daniel Craciun si lucrarile lui, dar si cu o expozitie Eugen Craciun, tatal invitatului nostru, despre care poti citi mai multe AICI (link). Lucrarile celor doi vor fi expuse pe simezele Galeriei, iar noi va vom fi gazde pana tarziu in noapte, pentru ca pe 5 octombrie are loc si un eveniment pe care noi il asteptam cu nerabdare: Noaptea Galeriilor.
Va asteptam.