Meniu

Salba Mariei este un omagiu adus celei mai vechi, frumoase si importante dintre bijuteriile romanesti. Nascut intr-o familie de bijutieri, unde experienta in modelarea metalelor pretioase se masoara in zeci de ani, brandul Salba Mariei s-a aratat lumii in anul centenarului.

Colierele cu simboluri solare, rotunde, fac parte din istoria noastra inca de pe vremea dacilor. Frumoase si utile in acelasi timp, monedele au inlocuit discurile mesterite de bijutierii vremii, iar colierele cu bani s-a raspandit rapid in toate teritoriile locuite de romani. La jumatatea anilor 1800, salba era deja o bijuterie populara. Simpla sau compusa si din mărgele si pietre semipretioase, salba a ajuns sa valoreze, uneori, cat o parcela de teren, un set de unelte agricole sau cateva animale de povara.

In functie de zona geografica, salbele s-au facut din icosari turcesti, taleri austrieci, lei romanesti, dar si din alte monede facute din argint. Din pacate,  in primul si in al doilea razboi mondial, peste 90% dintre salbele romancelor au fost vandute si topite. Dupa 1945, prin confiscari, comunistii au desavarsit distrugerea acestui important simbol romanesc din care nu mai exista, acum, mai mult de o suta de bucati originale, in colectiile de stat si private din Romania.

La o suta de ani de la infiintarea statului roman modern, Maria si tatal ei, Gheorghe, si-au propus sa invie aceasta bijuterie superba si sa-i ofere un destin similar cu cel al iei romanesti, care, acum douazeci de ani, era purtata doar de femeile din ansamblurile folclorice, iar acum este un element vestimentar nelipsit din garderobele romancelor elegante. Vizand frumusetea, nu opulenta, cei doi au reinterpretat salba traditionala din argint la un nivel care face bijuteria demna de orice tinuta contemporana.

Cu speranta ca cele ce poarta ie vor dori sa o accesorizeze cu o salba facuta din monede vechi autentice din argint, va invitam, pe 6 septembrie, ora 19.00, la Galeria Alexandra’s, la prima prezentare publica a colectiei Salba Mariei. Lucrarile pictorului Razvan Stanciu ii vor sta alaturi, la o noua Gala ROCAT, sustinuta de Aqua Carpatica si Zum Wines.

Citeste mai multe despre eveniment aici: ROCAT 13, pe 6 septembrie, cu Razvan Stanciu Art, Salba Mariei si Zum Wines

Citeste si Ce este ROCAT?